Banyak Perkara Perlu Dilakukan Untuk PRU15 Akan Datang – Dr Salleh

Banyak Perkara Perlu Dilakukan Untuk PRU15 Akan Datang – Dr Salleh

0
SHARE
Datuk Dr Salleh Said Keruak

KOTA KINABALU, SABAH – Pilihan Raya Umum (PRU14) menunjukkan satu keputusan diluar jangkaan kerajaan terdahulu. Namun, Datuk Dr Salleh Said Keruak tetap berusaha bagi menempuh lima tahun ini bagi menghadapi pilihan raya pada masa akan datang.

“Pilihan raya umum berakhir dan kerajaan baru telah dibentuk dan kami tidak menjangkakan pilihan raya akan datang sehingga sekurang-kurangnya lima tahun atau lebih dari sekarang.

“Jadi mungkin sudah tiba masanya untuk mengatasi kempen politik dan turun ke negara ini. Terdapat banyak perkara yang perlu dilakukan sehingga kita menghadapi pengundi semula di GE15…

“Terutama bagi kebanyakan kita di Sabah dan Sarawak adalah isu-isu yang telah dibangkitkan beberapa tahun kebelakangan ini dan janji-janji yang dibuat dalam jangka masa panjang untuk GE14,” katanya.

Dr Salleh berkata bahawa Sabah dan Sarawak mempunyai keperluan yang berbeza berbanding dengan orang-orang di Semenanjung Malaysia dan apa yang sayang kepada hati rakyat Sabah dan Sarawak adalah Perjanjian Malaysia 1963.

Beliau turut menyatakan bahawa Kerajaan Persekutuan perlu menjelaskan apa rancangannya untuk Sabah dan Sarawak mengambil kira dua kerajaan negeri yang berbeza yang wujud di sini. Kebanyakan janji yang dibuat adalah berdasarkan jika Pakatan Harapan membentuk Kerajaan Persekutuan, yang kini telah berlaku, dan tidak sama ada Pakatan Harapan membentuk Kerajaan Negeri di Sabah dan Sarawak.