Beri Ruang Kepada Tun M, Tidak Mahu Terburu-Buru Ambil Alih Jawatan PM...

Beri Ruang Kepada Tun M, Tidak Mahu Terburu-Buru Ambil Alih Jawatan PM – Anwar Ibrahim

0
SHARE
Datuk Seri Anwar Ibrahim...

“Saya minta semua, baik Otai Reformis, ahli-ahli Keadilan (PKR) agar bersabar kerana keadaan tenang dan damai akan memudahkan saya mengambil alih jawatan Perdana Menteri,” katanya pada konvensyen diadakan di Ideal Convention Centre itu.

Hadir sama, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ijok yang juga merupakan Pengerusi Otai 98, Dr. Idris Ahmad serta beberapa pemimpin Pakatan Harapan (PH).

Anwar berkata, dalam Mesyuarat Presiden PH kelmarin juga, Dr. Mahathir dengan jelas menyatakan bahawa Dr. Wan Azizah adalah Timbalan Perdana Menteri dan dirinya Perdana Menteri kelapan.

Katanya, kenyataan dan jaminan Dr. Mahathir itu sudah jelas dan berharap semua pihak agar dapat bersabar.

Anwar turut menegaskan bahawa beliau juga tidak gusar dengan segala tohmahan dari pihak tertentu kononnya ada pemimpin lain yang akan dilantik sebagai Perdana Menteri bagi menggantikan Dr. Mahathir.

“Yang akan tentukan saya menjadi Perdana Menteri kelapan bukan dua tiga kerat pemimpin ini (tetapi) yang tentukannya adalah rakyat,” katanya.

Sambil menyifatkan ia adalah suara-suara terpencil, beliau berkata, segala tohmahan itu tidak akan memberi kesan kepada peralihan kuasa antara beliau dengan Dr. Mahathir apabila sampai masanya nanti.

Sementara itu, mengulas mengenai isu rombakan Kabinet, Anwar berpendirian untuk tidak menerima sebarang jawatan sekiranya berlaku rombakan.

Katanya, beliau juga tidak pernah bercadang untuk menawarkan diri menyertai Kabinet sebelum dilantik sebagai Perdana Menteri kelapan, menggantikan Dr. Mahathir.

“Saya tidak bercadang untuk menyertai Kabinet (Dr. Mahathir),” katanya.