Ejen Mossad Terbabit Kes Bunuh Imam Palestin

Ejen Mossad Terbabit Kes Bunuh Imam Palestin

0
SHARE

KUALA LUMPUR – Pembunuhan pensyarah Universiti Kuala Lumpur British Malaysian Institute (UniKL BMI), Dr Fadi M R Albatsh Fatma, 35, dipercayai didalangi Agensi Perkhidmatan Rahsia Israel iaitu Mossad, kata Ketua Jihad Islam Palestin, Khaled al-Batash.

Memetik berita daripada Berita Harian Online, Khaled berkata dua suspek menaiki motosikal jenis BMW yang melepaskan tembakan jarak dekat berkenaan dipercayai ejen Mossad yang berada di Malaysia.

Pembunuhan Fadi mendapat liputan meluas berita di Asia Barat dan menjadi kecoh apabila Khaled mengeluarkan kenyataan mendakwa pembunuhan itu didalangi serta dirancang oleh Mossad.

Malah, kebanyakan portal berita termasuk milik Israel seperti Haaretz.com, The Times Of Israel dan The Jerusalem Post (jpost) turut menyiarkan kenyataan Khaled yang mendakwa dua lelaki berkenaan adalah ejen Mossad.

Khaled dalam kenyataan seperti dilaporkan Haaretz.com menyatakan Fadi adalah jurutera Palestin dan terbabit dalam pergerakan pejuang Hamas.

Katanya, Fadi pernah menetap di Jabalia, utara Semenanjung Gaza sebelum berhijrah ke Malaysia pada 2011 dan bekerja sebagai pensyarah di UniKL BMI.

“Pembunuhan Fadi yang juga jurutera Palestin adalah satu pembunuhan terancang oleh Mossad. Dia seorang pakar dalam bidang penggunaan tenaga dan sudah banyak menyumbang terhadap bidang kejuruteraan elektrik serta pengeluaran tenaga khususnya di Palestin.

“Kami percaya, kerana kepakaran dimiliki dan sumbangannya, dia menjadi sasaran pembunuhan ejen Mossad,” katanya yang turut memaklumkan pensyarah itu sepatutnya menghadiri persidangan sains berkaitan penggunaan tenaga di Turki, esok.

Sehubungan itu, Khaled turut berharap pihak berkuasa di Malaysia dapat mengesan dua suspek itu dan membuat siasatan menyeluruh bagi mengelak mereka melepaskan diri.

Menurut laporan itu lagi, pada Disember lalu, seorang jurutera penerbangan Palestin yang mahir dalam pembinaan dron, Mohammed Zawahri turut dibunuh ejen Mossad ketika berada di Sfax, Tunisia.

Sebelum dibunuh, Zawahri tinggal di beberapa negara, namun mempunyai hubungan rapat dengan pergerakan pejuang Hamas.