Gabungan Sabah Mula Rundingan Agih Kerusi, 80 Peratus Kerusi Negeri Dan Parlimen

Gabungan Sabah Mula Rundingan Agih Kerusi, 80 Peratus Kerusi Negeri Dan Parlimen

0
SHARE

KOTA KINABALU, SABAH – Gabungan Sabah (USA) sudah memulakan rundingan pengagihan kerusi dalam kalangan empat ahlinya, dengan 80 peratus daripada kerusi Negeri dan parlimen telah disusun setakat ini.

Pengerusinya Datuk Mohd Noor Mansor berkata parti-parti itu akan mengadakan beberapa lagi mesyuarat tidak lama lagi untuk membincangkan kerusi selebihnya.

“Setiap parti tahu di mana kekuatan mereka dan kawasan mana yang mereka boleh bertanding. Kami tidak mempunyai banyak masalah berhubung dengan pengagihan kerusi kerana tidak seperti Barisan Nasional (BN), kami tidak mempunyai banyak bahan untuk ditandatangani. Kami menandatangani dokumen itu dalam hati kami. Tidak ada yang ditulis kecuali pengisytiharan.

“Jadi sesiapa sahaja yang mahu masuk, kami mengalu-alukan mereka selepas berbincang dalam kalangan ahli. Sesiapa yang mahu keluar, seperti Parti Cinta Sabah (PCS), kami mengucapkan semoga berjaya kepada mereka,” katanya.

Kesal dengan banyak pembahagian dalam kalangan parti politik tempatan di negeri ini, Mohd Noor berkata USA dibentuk supaya semua parti pembangkang tempatan bersatu di bawah satu payung, menyatakan bahawa pembahagian ini diatur oleh mereka di Semenanjung.

Malah Parti Warisan Sabah, katanya mungkin mahu menyertai pakatan itu tetapi mungkin disebabkan pengaruh beberapa orang di Malaya, terutamanya bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammad, mereka memutuskan untuk bergerak bersendirian.

Bagaimanapun, beliau yakin kerana sebagai seorang ahli politik veteren, beliau telah mengalami sendiri kuasa rakyat di Sabah dalam mengubah aliran politik.

“Sebaik rakyat Sabah membuat keputusan, tidak ada yang dapat dilakukan oleh parti politik. Saya masih ingat apa yang berlaku ketika Berjaya dibentuk dengan hanya 1,000 ahli. Namun disebabkan rakyat berhimpun dibelakang parti itu, USNO jatuh.

“Sekali lagi, pada 80an, apabila Berjaya berada di puncak kuasanya dan saya merupakan Setiausaha Agung parti, saya ingat dengan baik betapa kuatnya parti itu pada ketika itu. Tetapi rakyat membuat keputusan mereka dan bagaimana Berjaya yang kuat itu jatuh.

“Kali ini, kita tahu apa yang berlaku dan sesuatu sedang berkembang dalam kalangan pengundi. Sebaik mereka membuat keputusan, mereka akan lakukan apa yang kelihatan mustahil dan inilah yang kita harapkan,” katanya.

Sementara itu, Presiden Parti STAR, Datuk Dr Jeffrey Kitingan berkata walaupun rakyat menggesa pertandingan satu lawan satu di antara pembankang dan Barisan Nasional (BN) untuk menumbangkan kerajaan, definisi pakatan untuk satu lawan satu ialah lebih daripada satu parti menentang parti lain.

Untuk pakatan, katanya ia adalah pertandingan diantara idea, atau lebih sesuai, pertandingan diantara agenda; Agenda Malaya menentang Agenda Borneo.

Semua parti berpangkalan di Malaya, katanya termasuk parti pembangkang mempunyai idea sama, iaitu untuk menguasai Sabah dan menjajah wilayah ini.

“Apa pun yang mereka katakan, ia masih untuk kebaikan Malaya dan merugikan Sabah dan Sarawak. Mereka yang bekerjasama dengan mereka, walaupun parti tempatan, mempromosikan idea Malaya, tidak kira apa yang mereka kata.

“Kita memperjuangkan Agenda Borneo iaitu untuk mengembalikan hak Sabah. Rakyat mahu masa depan mereka sendiri, mereka mahu mengawal sumber mereka sendiri. Mereka mahu hak yang dijanjikan kepada mereka semasa pembentukan Malaya.

“Jika rakyat mahu penaklukan, peraturan darurat, maka undi BN atau parti Malaya. Jika mereka mahu kebebasan, autonomi, hak mereka semula, undi Gabungan Sabah,” tambah katanya.

Sebarang kerjasama dalam pilihan raya akan datang di antara parti pembangkang, katanya mesti bergantung kepada Agenda Borneo dan prinsip Sabah untuk rakyat Sabah.

“Kami tidak boleh menjejaskan strategi Sabah untuk rakyat Sabah kami,” katanya.

– HarianEkspres