Gangster New Zealand Paling Digeruni Tunjuk Solidariti Sokong Umat Islam Kecam Brenton...

Gangster New Zealand Paling Digeruni Tunjuk Solidariti Sokong Umat Islam Kecam Brenton Tarrant

0
SHARE

NEW ZEALAND – Sebilangan besar pemuda suku Maori dan Polinesia yang menganggotai kumpulan gangster yang cukup digeruni di New Zealand tampil menyatakan sokongan mereka terhadap penduduk Muslim di Christchurch New Zealand.

Seorang pemimpin gangster tersebut, yang tidak mahu dikenali berkata mereka akan menentang perkauman dan berdiri dengan umat Islam di New Zealand selepas serangan pada hari Jumaat, yang menyebabkan 50 kematian.

“Tidak ada kata-kata yang dapat menjelaskan kesedihan kami semua” katanya kepada wartawan di luar masjid Linwood.

“Walaupun orang memanggil kami ‘gangster’ dan macam-macam lagi, kita hidup dalam komuniti ini bersama-sama dan ianya akan membawa semua orang bersama lagi, tidak kira apa yang kamu pakai atau apa warna kulit kamu, atau apa yang kamu anggap, agama kamu, ianya akan membawa semua orang bersama-sama seperti gempa bumi.

“Kami menyukai bandar ini dan saya fikir ianya sangat memalukan apabila kita memerlukan bencana untuk membawa semua orang bersama.”

Beliau menambah bahawa (ekstremisme kuasa putih) telah berada di sini selama bertahun-tahun, sudah di sini selama beberapa dekad, rasa hormat kepada yang menunjukkan siapa mereka tetapi yang lain bersembunyi di belakang sesuatu.

“Mereka adalah orang yang perlu anda ketahui dan berhati-hati kerana mereka tidak menyatakan perasaan mereka, mereka hanya meletup dan sesuatu seperti ini adalah hasilnya.”

Penyerang masjid itu adalah seorang ‘supereacist putih’ yang mengatakan dalam manifestonya danĀ dia ingin memulakan perang bangsa dan menyerang pendatang”.

Brenton Tarrant…

Salah seorang penari haka dan pemimpin geng ‘Shane Turner’ berkata tarian haka adalah cara mereka untuk menunjukkan sokongan kepada masyarakat Islam.

 

 

 

 

 

 

“Hari ini sedih dan besok juga akan sedih. Ini adalah satu-satunya masa yang kita semua boleh bersama-sama secara beramai-ramai,” katanya.

“Kami hanya mahu memindahkan mana (kehormatan/rasa hormat) kepada orang yang menderita, untuk menguatkan mereka, memberi mereka semangat supaya mereka dapat bertahan dan melaluinya.

“Kita tidak boleh menyalahkan sesiapa pun, tiada dalam fikiran saya untuk berbuat demikian, kita tinggalkan sahaja hal ini kepada orang-orang kulit putih untuk mengendalikannya, dan hanya melakukan apa yang kita mampu untuk membantu komuniti Islam.

“Kuasa Hitam adalah kumpulan yang teratur dan kami menderita sama seperti orang lain, seperti gempa bumi dan semua yang terjadi adalah sebahagian daripada komuniti Christchurch juga.”

Hari ini kami geng kuasa Hitam dituduh terlibat dalam jenayah berat terancang, seperti pengeluaran dadah dan urusan, dan hampir 700 ahli kami berada dalam penjara.

Pasukan saingan mereka, Mongrel Mob biker juga menunjukkan sokongan mereka terhadap mangsa pembunuhan beragama Islam semalam di sebuah memorial di Christianchurch.