Ikon Penulis Komik Terkemuka Marvel, Stan Lee Meninggal Dunia

Ikon Penulis Komik Terkemuka Marvel, Stan Lee Meninggal Dunia

0
SHARE
Stan Lee...

LOS ANGELES – Penulis komik terkemuka dunia, Stan Lee telah meninggal dunia pada usia 95 tahun. Lee yang juga ‘pencipta-bersama’ bagi karakter utama dalam syarikat gergasi The Marvel Universe seperti Iron Man, Hulk, Fantastic Four, Spider-Man, Daredevil dan X-Men.

Lee, yang bekerjasama dengan artis seperti Jack Kirby dan Steve Ditko, menghidupkan semula industri komik dengan karakter wira-wira yang diilhamkan oleh beliau dan telah memberi kesan dalam kehidupan masyarakat terdahulu dan kini.

Sebagai seorang penulis dan editor yang bertanggungjawab untuk menjaga perjalanan logik bagi pelbagai cerita pada masa yang sama, Lee berjaya menggabungkan setiap cerita setiap karakter wira-wira utama dalam dunia fiksyen yang sempurna sepertimana di mana karakter wira ‘Iron Man’ boleh bergabung dengan ‘Fantastic Four’, dan ‘Kapten Amerika’ dapat mencari dirinya sebagai tetamu perkahwinan bersama ‘Doctor Strange’.

The Marvel Universe yang diciptakan beliau telah bertukar daripada halaman komik ke skrin Televisyen dan akhirnya ke layar filem.

“Dia merasakan satu kewajipan kepada peminatnya untuk terus mewujudkan karakter,” kata anak perempuannya, J.C. Lee dalam satu kenyataan kepada Reuters…

“Dia suka hidupnya dan dia suka apa yang dia lakukan untuk hidup. Keluarganya menyayanginya dan penggemarnya menyukainya. Dia tidak boleh digantikan”, tambah J.C. Lee.

J.C. Lee tidak menyebut punca kematian ayahnya Lee, tetapi laman web berita selebriti TMZ berkata, sebuah ambulans dipanggil ke rumah Hills Hollywood, awal pagi Isnin, dan dia meninggal dunia di Pusat Perubatan Cedars-Sinai.

Sejarah Karier Stan Lee;

Pada usia 17, Lee bekerja di bawah sebuah syarikat penerbitan milik saudaranya Martin Goodman, dan mula menulis skrip untuk komik adiwira dan misteri. Apabila Goodman jatuh dengan editornya pada tahun 1941, Lee bertanggungjawab untuk menjadi ketua pengarang di mana ketika itu beliau berusia 19 tahun.  

Lee juga pernah menghabiskan 20 tahun selepas Perang Dunia Kedua dengan memberi rakaman suara kepada pengganti tentera salib, koboi dan polis. Tetapi ketika tahun 60an, formula rakaman suara tersebut itu mula tenggelam.

Apa yang berlaku seterusnya adalah pertikaian terhadap beberapa isu. Menurut Lee, Goodman, beliau mula menyedari bahawa persaingan komik yang memaparkan satu pasukan adiwira terjual dengan baik dan meminta beliau untuk datang hasilkan dengan produk atau adiwira yang berbeza.

Mula menulis pada tahun 1974, Lee teringat ingin melakukan “sesuatu yang berbeza dan sesuatu yang istimewa”.

“Ini adalah apa yang diperlukan pasaran”, tambah beliau.

Lee menulis sinopsis pertama secara terperinci untuk artis Jack Kirby mengikuti karakter adiwiranya, “dan selebihnya adalah sejarah”, katanya.

Tetapi Kirby teringat penciptaan Four Fantastic sangat berbeza. Bercakap kepada Jurnal Komik pada tahun 1989, Kirby mendakwa dia datang dengan idea itu sendiri, menegaskan bahawa “Lee dan saya tidak pernah bekerjasama dengan apa-apa … Saya pernah menulis cerita seperti yang saya selalu lakukan.”

Menjelang 1970, Kirby berkata dia akan mempunyai “Gut-full of Marvel”, dan pergi untuk DC Comics. Akhirnya, keluarganya memenangi penyelesaian jutaan dolar dari Marvel pada tahun 2014, dan kemudian Kirby dan Lee dikreditkan sebagai pencipta bersama.

Walau bagaimanapun, terdapat sedikit perselisihan faham bahawa ‘Fantastic Four’ melancarkan komik ke wilayah baru di mana pembaca mula membeli untuk tahun-tahun berikutnya.

Marvel pula menerbitkan pelbagai karakter adiwira baru yang dicipta oleh Lee, termasuk Iron Man, Thor, Hulk, Spider-Man, Doctor Strange dan Silver Surfer…

Dengan begitu banyak cerita berjalan pada masa yang sama, Lee mula membiarkan watak-watak dari satu tajuk ke tajuk lain, mewujudkan alam semesta fiksyen bagi pembaca untuk meneroka dan yang membuat pembaca membeli pelbagai siri untuk mendapatkan keseluruhan cerita dari mula hingga akhir cerita.

Selepas menghabiskan lebih dari tiga dekad menulis skrip setiap hari, Lee mengambil peranan baru sebagai penerbit Marvel Comics pada tahun 1972. Menetapkan pandangannya di dunia yang lebih luas, beliau mengambil watak-watak Marvel ke jalur surat khabar, menerbitkan satu siri buku yang menceritakan versi-versi beliau dari awal tahun kewujudan Marvel dan telah bekerjasama dengan Kirby untuk kali terakhir pada tahun 1978 bagi menghasilkan novel grafik yang menampilkan Silver Surfer.

Pada tahun 1980, Lee berpindah ke Los Angeles, dengan harapan dapat melancarkan ciptaannya ke TV dan filem…

Dalam tempoh dua dekad yang akan datang, sementara Lee berjuang untuk mendapatkan projek-projek di luar tanah, wira-wira ahli sinematik kekal dalam keadaan mementingkan komik daya saing DC, dengan beberapa pengenalan baru yang memaparkan karakter adiwira Superman dan Batman yang mendapat sokongan di box office.

Tahun 1990, pengenalan karakter adiwira Kapten Amerika terus ke video, sementara versi 1994 Bad Four yang tidak pernah dibebaskan tidak pernah dilepaskan.

Tetapi pada tahun 2000, versi blockbuster Bryan Singer dari X-Men, yang dibintangi oleh Hugh Jackman, Patrick Stewart, Ian McKellen dan Halle Berry telah menetapkan satu tempat untuk kekal berjaya dengan menyempurnakan melalui idea Lee dengan menjadikan Marvel Universe sebagai medan musim panas di multiplex di seluruh dunia.

Filem-filem ini adalah termasuklah filem yang bermula daripada Iron Man (2008) kepada filem  Ant-Man dan Wasp (2018) yang telah membuat gabungan keuntungan $17.6bn (£13.6bn) di box office seluruh dunia.