Jangkitan ‘Coronavirus’ Yang Berpunca Dari China Punca 56 Orang Meninggal Dunia

Jangkitan ‘Coronavirus’ Yang Berpunca Dari China Punca 56 Orang Meninggal Dunia

0
SHARE

WUHAN, CHINA – Sekurang-kurangnya 56 orang telah meninggal dunia daripada 1,372 kes yang disahkan akibat jangkitan ‘Coronavirus’ baru-baru ini di tanah besar China berikutan wabak tersebut tersebar luas di pusat bandar Wuhan.

Perkara ini menyebabkan Pihak berkuasa membuat kuarantin melalui usaha menyekat pusat bandar Wuhan (anggaran populasi sebanyak 56 juta orang) pada hari Khamis lalu dengan menangguhkan penerbangan dan kereta api keluar dari bandar serta memberitahu penduduk yang tidak dapat pergi tanpa alasan khas.

Menurut media negara itu berkata, “tindakan itu bertujuan dengan tegas mengandungi momentum penyebaran wabak dan melindungi nyawa, pusat pemerintahan khas pusat bandar terhadap virus.”

Menurut satu laporan, sebanyak 1,975 kes telah dilaporkan pada hari Ahad di mana majoriti jangkitan ‘Coronavirus’ berlaku di Wuhan dan bandar-bandar berdekatan di wilayah Hubei.

Penyebaran virus ini yang terlalu cepat telah menimbulkan kebimbangan apabila beratus-ratus juta orang keluar untuk melancong pada perayaan Tahun Baru Lunar, yang bermula pada hari Jumaat lalu.

Mengikut definisi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), jangkitan ‘Coronavirus’ adalah keluarga virus yang menyebabkan penyakit dari selesema biasa kepada penyakit yang lebih teruk seperti Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) dan Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS).

SumBer Foto; Al-Jazeera…

Virus-virus ini pada mulanya dipancarkan antara haiwan dan manusia…

Sebagai contoh, SARS dipercayai telah dihantar dari ‘kucing civet’ kepada manusia manakala MERS mengembara dari sejenis unta kepada manusia. Beberapa ‘Coronavirus’ yang diketahui beredar dalam haiwan yang belum dijangkiti manusia.

Nama ‘Coronavirus’ berasal dari perkataan Latin corona, yang bermaksud mahkota atau halo…

Di bawah mikroskop elektron, imej virus mengingatkan corona solar. Coronavirus novel, yang dikenalpasti oleh pihak berkuasa China pada 7 Januari dan kini dinamakan 2019-nCoV, adalah ketegangan baru yang belum dikenal pasti pada manusia.

Imej ‘Coronavirus’ pada mikroskop elektron…

Menurut WHO lagi, tanda-tanda jangkitan ‘Coronavirus’ ini termasuk demam, batuk, sesak nafas dan kesukaran bernafas. Dalam kes yang lebih teruk, ia boleh menyebabkan pneumonia, sindrom pernafasan akut yang teruk, kegagalan buah pinggang dan juga kematian.

Setakat ini, virus ‘Coronavirus’ telah merebak ke banyak negara Asia termasuklah Malaysia, serta ke Eropah dan Amerika Utara.

Untuk rekod, tiada vaksin untuk menghentikan penyebaran virus ini…

Pihak berkuasa kesihatan China dalam satu kenyataan menyatakan bahawa pihak mereka masih berusaha menentukan asal usul virus tersebut. Ada dikalangan mereka mengatakan bahawa ‘Coronavirus’ berasal dari pasar makanan laut di Wuhan di mana hidupan liar juga didagangkan secara haram (ilegal).

WHO juga mengatakan sumber haiwan muncul kemungkinan besar menjadi sumber utama wabak tersebut iaitu ular (termasuk krait Cina dan kobra) dan juga menegaskan bahawa wabak itu belum lagi menjadi ‘kecemasan global’.