Keadaan Stabil Untuk Pelabur Di Malaysia

Keadaan Stabil Untuk Pelabur Di Malaysia

0
SHARE
Sumber Foto; mStar.online

BETAPA BERUBAHNYA SUASAN. Malaysia kini dilihat sebagai cerita pertumbuhan terbaik di kalangan pasaran baru muncul Asia Tenggara. Tahun lepas sehingga hari ini, pelabur asing telah membeli saham negara itu dengan nilai bersih sebanyak $635 juta, sambil menarik wang keluar dari Indonesia, Thailand dan Filipina. FTSE Bursa Malaysia KLCI Index telah mengatasi yang lain sebanyak 8 peratus tahun ini dalam dolar.

Ini adalah satu pemulihan yang mendadak berbanding setahun setengah yang lalu. Pada masa itu, pelabur melarikan diri selepas Bank Negara Malaysia meminta pemberi pinjaman asing untuk menghentikan dagangan “spekulatif dan merosakkan” dalam pasaran hadapan ringgit luar pesisir.

Kuala Lumpur tidak pernah menjadi kegemaran pelabur saham luar negara: Lebih daripada 40 peratus indeks penanda aras dimiliki oleh dana negara seperti Khazanah Nasional Bhd., menyebabkan pengurus aset asing mempunyai pengaruh yang sedikit terhadap operasi atau penilaian syarikat.

Tetapi dalam dunia ketidakstabilan politik, pelabur suka akan kesinambungan. Dan dengan Perdana Menteri Najib Razak seakan sudah pasti akan berkuasa selama lima tahun lagi, mereka mempunyai alasan untuk bersorak. Hujung minggu lalu, Najib membubarkan parlimen, memaksa pilihan raya umum diadakan dalam tempoh dua bulan akan datang.

Masanya sesuai untuk Najib, dengan undi yang akan diadakan sebelum musuh ketatnya Anwar Ibrahim dibebaskan dari hukuman penjara lima tahun kerana liwat pada 8 Jun. Menurut Bank Dunia, Malaysia berada di hadapan negara-negara Asia Tenggara yang lain dari segi “kestabilan politik dan ketiadaan keganasan.”

 

Tulisan asal oleh:
Shuil Ren, Bloomberg

Link asal artikel:

https://www.bloomberg.com/gadfly/articles/2018-04-10/-stability-rules-wins-investor-votes-for-najib-s-malaysia