Kedai Roti Tutup Pun Hendak Salahkan Najib?

Kedai Roti Tutup Pun Hendak Salahkan Najib?

0
SHARE
Sumber Foto; MyNewsHub

HARI INI kedai roti The Loaf menutup operasinya selepas 12 tahun beroperasi. Rakan kongsi penyedia perkhidmatan pemulihan korporat dan pembinaan semula, Ferrier Hodgson MH Sdn Bhd, Andrew Heng berkata berkata pemilik kedai roti itu memilih untuk menamatkan perniagaan tersebut.

“Mereka menutup semua 12 cawangan di negara ini,” katanya kepada The Star pada 13 April 2018. Namun ada juga macai macai pembangkang yang berkata di media sosial kononnya Najib lah sebagai punca tutupnya kedai roti Mahathir itu.

Dalam ruangan Forum Cari, seorang yang memakai nama BedahBedul menulis “dekat2 election ni mcm2 benda pelik berlaku”, kemudian ada lagi komen dari seorang yang bernama Kucen_miang yang menulis “dah mcm gestapo”.

Satu lagi komen yang melampau menerusi nama Dodolgemok menulis begini “Baguslah kalau betul, membuak-buak kebencian rakyat pada umngok! Umngok terkubur jua pru kali ni. Yeahhh!!”. Dangkal sungguh lah mereka yang menuduh Datuk Seri Najib dan UMNO sebagai punca tutupnya kedai roti ini.

Semua tuduhan yang dibuat itu adalah tidak benar. Pihak SKMM dan polis boleh mengambil tindakan kepada penama penama berikut kerana melempar tuduhan palsu dan mengelirukan masyarakat.

Parti PPBM yang ditutup dan melingkup pun disalahkan Najib. Padahal parti bunga itu melingkup kerana Mahathir sendiri tidak mampu uruskan mesyuarat di peringkat cawangan. Bila kena tutup hendak salahkan Najib. Taktik hendak ambil simpati oleh Mahathir.

Sama juga macam kedai roti ini. Ditutup kerana alasan perniagaan. Membuat tuduhan tidak berasas di ruangan forum tersebut adalah satu tindakan yang tidak bertangungjawab sama sekali. Baca dulu alasan penutupan yang ditulis oleh pihak The Loaf.

“Pada asasnya, tidak mungkin (untuk teruskan). Terdapat begitu banyak perniagaan dan pesaing yang sama. Mereka tidak mendapat keuntungan yang cukup baik,” ini alasan penutupan yang diberi oleh Andrew Heng bagi pihak Ferrier Hodgson MH Sdn Bhd yang memiliki saham 49% dalam The Loaf. 51% lagi saham dimiliki oleh Mahathir.

Kalau sudah tahu rugi dan tidak berdaya saing dalam pasaran roti kenapa baru sekarang hendak ditutup? Bila dekat pilihanraya baru hendak ditutup? Kenapa tidak tutup sebelum ini? Sengaja buat begitu untuk tuduh yang bukan bukan kepada pihak berkuasa dan mengelirukan masyarakat?

Sama jugalah dengan penubuhan parti PPBM. Pada awal hendak tubuh parti, cakap ada 6 juta orang akan masuk parti. Akhir sekali, ramai pula yang keluar parti. Hendak buat mesyuarat pun tidak mampu.

Kalau sudah tahu tidak mampu uruskan parti. Baik tidak payah tubuh parti baru. Masuk jadi ahli PKR dan DAP sahaja. Namun kerana hendak simpati, tubuh jugalah parti supaya nanti boleh tuduh pihak berkuasa yang zalim kerana membatalkan parti tersebut.

Sumber Foto; KedahNews.com

Mahathir sampai ke hari ini masih lagi belum ahli PKR atau ahli DAP. Begitu juga Muhyiddin dan Mukhriz. Guna logo PKR, tetapi tidak masuk lagi sebagai ahli. Nampak sangatlah PKR dan DAP hanya mahu jadikan mereka bertiga umpan sahaja. Lepas habis guna dan selesai tujuan, PKR dan DAP bergaduh balik lah dengan mereka bertiga.

Tutuplah pulak Pakatan Harapan. Lingkuplah pula Pakatan Harapan lepas PRU14 ini. Sebelum ini Barisan Alternatif dan Pakatan Rakyat sudah melingkup lama dah.

Semua benda lingkup di tangan Mahathir. Perwaja lingkup, duit RM31.5 billion Bank Negara pun lingkup, Maminco lingkup, MAS lingkup, Proton lingkup, Parti PPBM lingkup dan kedai roti pun lingkup di tangan Mahathir.

Benda apa lagi hendak lingkup selepas ini di tangan Mahathir? Kuda sahaja tak lingkup di tangan Mahathir.

Hasil Tulisan :
Beruang Biru
Tulisan di atas adalah pandangan peribadi pengirim/pembaca dan tidak mencerminkan langsung pandangan daripada pihak Malaysia Kini 2.0…