Mari Cipta Rekod Dunia, Jadikan Mahathir Perdana Menteri Tertua Di Dunia

Mari Cipta Rekod Dunia, Jadikan Mahathir Perdana Menteri Tertua Di Dunia

0
SHARE

Sejarah baru dalam Guiness Book of Record akan tercipta kalau pembangkang menang dalam PRU14 nanti. Mahathir akan jadi PM paling tua di dunia.

Apa salahnya. Semua rakyat Malaysia boleh berbangga jika rekod itu tercipta. Tiada apa yang hendak dimalukan. Lebih bagus kalau Tun Mahathir bertahan sampai umur 100 tahun.

Harus diingat bateri jantung Tun Mahathir sudah ditukar 47 kali dalam masa 3 tahun di IJN. Jadi tidak mustahil Tun Mahathir boleh jadi PM sampai umur 100 tahun. Sementara menanti anaknya Mukhriz naik jadi TPM dan proses singkirkan Anwar selepas itu.

Saya telah mengikuti ucapan Tun Mahathir sejak akhir-akhir ini dan saya mendapati ucapan-ucapannya begitu memberi inspirasi dalam pelbagai cara. Ketepikan dahulu pilihan raya yang akan datang. Mari kita bercakap mengenai pengajaran yang boleh kita pelajari daripada beliau.

Pengajaran No 1. Umur;

Umur hanyalah angka. Orang yang berjaya tidak bimbang tentang usia mereka. Ia tidak menentukan siapa mereka, keupayaan mereka untuk berfikir dan bertindak. Apabila anda sangat berminat terhadap sesuatu, anda tidak teragak-agak untuk berusaha ke arah mengejar tujuan anda sehingga nafas terakhir anda.

Pengajaran No 2. Anda Adalah Tuan Kepada Takdir Anda Sendiri;

Hampir setiap hari, ada orang yang bercakap mengenai umur Tun Mahathir, keupayaannya untuk berfikir dan membuat keputusan, dan kesilapan yang dibuatnya pada masa lalu. Tetapi tidak ada yang menghalangnya atau melambat-lambatkannya. Beliau tahu dengan tepat apa yang beliau mahukan dan tidak mengendahkan semua persepsi yang tidak akan membantu beliau dalam mencapai matlamatnya. Beliau mengajar kita untuk “menjadi tuan kepada takdir anda sendiri”, jangan biarkan orang lain yang memutuskan takdir anda.

Pengajaran No 3. Berfikiran Seperti Seorang Pahlawan;

Pahlawan adalah seseorang yang bersedia mati untuk menang. Jadi, berjuang sehingga ke mana-mana sahaja yang diperlukan untuk berjaya. Jangan berhenti. Jangan beri alasan. Anda tidak patut melarikan diri dari cabaran. Anda berani membuat keputusan walaupun dalam situasi yang berbahaya. Kita melihat sendiri bagaimana Tun M berdepan dengan orang ramai, pengkritik hebatnya dan kesediaannya menghadapi sesiapa sahaja pada bila-bila masa. Pemimpin yang sebenar adalah pahlawan sejati dalam setiap aspek.

Pengajaran No 4. Pemimpin Adalah Pembaca;

Pembaca tidak semestinya seorang pemimpin tetapi pemimpin pastinya seorang pembaca yang bersemangat. Mengapa walaupun pada usia 93 tahun, beliau bercakap dengan begitu fasih dan berkesan? Ini kerana beliau banyak membaca untuk memastikan beliau mempunyai semua pengetahuan dan maklumat yang diperlukan. Pengetahuan adalah kuasa.

Pengajaran No 5. Kuasa Untuk Meyakinkan;

Sebagai pemimpin, kemampuan anda untuk meyakinkan adalah sangat penting. Lihat sahaja betapa berjayanya Tun M menyatukan orang-orang yang pernah mengkritiknya dan juga membenci dirinya. Mereka semua telah menerima beliau sebagai pemimpin mereka. Hakikatnya adalah seorang pemimpin tahu bagaimana untuk menangani perbezaan yang dihadapi kerana beliau telah menguasai seni untuk meyakinkan.

Pengajaran No 6. Satu Visi Satu Matlamat;

Keputusan yang kukuh diikuti dengan tindakan yang tidak dikompromi. Tun M mahu menggulingkan Perdana Menteri semasa. Jelas, Tun M telah membuat pasukannya tertumpu dan telah berjaya mendapat perhatian orang ramai terhadap apa yang dikatakan dan dilakukannya. Mesejnya tepat, jelas dan menumpukkan kepada orang ramai, menjadikan matlamatnya sebagai matlamat bangsa.

Pengajaran No 7. Menguruskan Emosi;

Ini boleh dikatakan kualiti paling penting yang diperlukan oleh pemimpin. “Bukannya peristiwa yang menentukan hasilnya, ini adalah bagaimana anda bertindak balas terhadap peristiwa tersebut yang menentukan hasilnya” adalah petikan yang saya dapati hidup setiap kali Tun M menggunakannya. Kita telah menyaksikan beliau berada di tengah-tengah banyak situasi yang mencabar, ada yang sebahagiannya sangat kritikal terhadapnya. Meskipun begitu, beliau telah menunjukkan kemahiran dan keupayaannya yang luar biasa, menguruskan emosinya sendiri dan dengan itu mengawal setiap situasi dengan baik. Bukan itu sahaja, beliau akhirnya berjalan keluar sebagai pemenang dalam situasi seperti itu.

Pada umur 93 tahun lelaki ini masih mempunyai banyak untuk ditawarkan kepada negara! Rakyat Malaysia kena bantu lakar sejarah baru di dunia ini.

 – JANICE JAMES