Menteri Persekutuan Parti Warisan Maki Jurugambar Media Sangat Melampau!!

Menteri Persekutuan Parti Warisan Maki Jurugambar Media Sangat Melampau!!

0
SHARE

KUALA LUMPUR – Perbuatan memaki jurugambar petugas media di bangunan Parlimen oleh ahli Parlimen Parti Warisan Sabah adalah jelas satu tindakan yang sangat angkuh dan sombong, demikian pandangan yang disuarakan oleh beberapa orang petugas media ketika diminta mengulas mengenai insiden ini.

Sidang akhbar yang diadakan oleh Parti Warisan Sabah pada Khamis lalu di lobi Parlimen sedikit kecoh apabila wartawan media mengajukan soalan secara spontan kepada Datuk Mohamaddin Ketapi berkenaan insiden memaki jurugambar dengan panggilan “bodoh” (idiot) dan “sampah”(rubbish).

Datuk Mohamaddin yang juga Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan kemudian menafikan tuduhan tersebut dengan kenyataan “bilakah saya mengatakan itu, ‘sampah’ dan ‘bodoh’… Saya tidak mengatakannya, anda lebih baik mendengar dengan betul, saya tidak mengatakannya.”

Dalam pada itu, wartawan lain bertanya lagi “apa yang sebenarnya yang beliau katakan?”

Mohamaddin menjawab “anda buktikan yang saya mengatakannya. Bolehkah anda?”

Mohamaddin berkata lagi bahawa dia tidak pernah mengucapkan kata “bodoh” dan “sampah”. “Saya tidak mengatakan apa-apa, saya tidak tahu apa jawapannya jika saya tidak mengatakan apa-apa.”

Dia (Mohamaddin) turut berkata dia hanya bertanya kepada jurugambar tersebut mengapa dia dikejar…

“Saya mahu pergi ke bilik air dan dia mahu mengambil gambar, jadi saya berkata ‘hentikannya, saya rasa kamu lebih baik pergi dari sini,” katanya.

Datuk Mohamaddin menjawab soalan oleh wartawan media ketika hadir bersama Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sambil diapit oleh beberapa Ahli Parlimen Warisan lain, ketika sidang akhbar pada hari Khamis (28 Nov) mengenai kes kesahan Ketua Menteri Sabah.

Sumber foto dipetik daripada portal berita Star Online…

Para pemimpin Warisan lain yang hadir sidang media tersebut juga jelas terkejut, menyebabkan Shafie meredakan keadaan dengan bertanya sama ada media mempunyai sebarang soalan untuknya.

Shafie memberikan komennya terhadap Mahkamah Rayuan kes rayuan Tan Sri Musa Aman terhadap pemecatan samannya mencabar pelantikan Mohd Shafie sebagai Ketua Menteri Sabah.

Difahamkan bahawa setiausaha akhbar Mohamaddin kemudiannya memanggil wartawan dan jurugambar yang terlibat sambil memohon maaf atas kejadian itu.

Peristiwa antara Mohamaddin dan tiga jurugambar dikatakan berlaku sebelum persidangan akhbar. Para jurugambar mengambil gambar Mohamaddin semasa dia berjalan di lobi Parlimen.

Mereka (jurugambar) agak mengagumi Ahli Parlimen Silam tersebut. Menurut seorang jurugambar dari sebuah portal berita dalam talian, Mohamaddin mula-mula memberitahu mereka untuk pergi dengan ayat “get lost” apabila mereka (jurugambar) mula mengambil gambarnya.

Menurut jurugambar, “dia terdengar perkataan yang agak serius dan ia menakutkan saya…Why are you taking my picture’ dan lepas tu dia cakap ‘you better get lost’.”

Sumber foto dipetik daripada portal berita Star Online…

“Saya memberitahu dia saya hanya melakukan kerja saya, tetapi dia enggan mendengar,” katanya, sambil menambah bahawa Mohamaddin juga mengucapkan kata “rubbish” (sampah) dan “idiot” (bodoh) kepada mereka tidak lama selepas itu.

Dalam pada itu, wartawan media lainnya yang enggan namanya disiarkan ketika diminta mengulas kejadian ini berkata “Mohamaddin jelas cuba berbohong untuk menutup kesalahan dan perbuatannya memaki jurugambar media menunjukkan sikap sombong Mohamaddin.”

“Sebagai menteri, Mohamaddin seharusnya sedar tugas jurugambar media kadang-kadang terpaksa mengambil foto mengikut sudut (angle) tertentu bagi hasil kerja mereka yang terbaik, Mohamaddin tidak seharusnya memaki mereka kerana mereka hanya menjalankan tugas yang akhirnya untuk manfaat Mohamaddin juga.”

Rakyat Sabah pula ketika diminta mengulas mengenai insiden ini pula berkata “inilah sikap sebenar pemimpin Warisan yang baru setahun lebih jadi menteri tetapi sikap angkuh dan sombong seolah-olah telah menjadi tabiat dan menguasai mereka, tindakan Mohamaddin ini juga amat memalukan seluruh rakyat Sabah kerana beliau adalah menteri yang berasal daripada Sabah.”

“Malahan ada seorang Timbalan Menteri Persekutuan Parti Warisan setiap kali balik ke Sabah mesti diiring oleh Polis trafik walaupun bukan atas urusan rasmi mengalahkan Perdana Menteri dan Ketua Menteri.”

“Jangan risau kami (rakyat Sabah) akan ajar kesemua pemimpin Warisan ini pada pilihan raya yang akan datang, biarlah kesemua mereka bersenang-lenang kali ini,” mereka berkata lagi.

Mohamaddin sebelum ini turut mencetuskan kontroversi apabila ada pihak yang mempertikaikan kelulusan Ijazah Undang-Undang Mohamaddin, dakwaan yang telah dibuat mereka ialah Mohamaddin sebenarnya tidak habis belajar di University of Buckingham, England tersebut.

Justeru menggunakan kelulusan Ijazah undang-undang daripada universiti terkemuka tersebut adalah satu perbuatan yang tidak berintergriti.