Mulianya Hati Duterte Sedia Terima Pelarian Rohingya Ke Filipina, Shafie Pula Dikecam...

Mulianya Hati Duterte Sedia Terima Pelarian Rohingya Ke Filipina, Shafie Pula Dikecam Tidak Mahu Hantar Warga Filipina Pulang

0
SHARE

MANILA, FILIPINA – Presiden Filipina Rodrigo Duterte menggesa Malaysia dan Indonesia untuk menerima pelarian Rohingya yang melarikan diri dari penganiayaan dan penindasan di wilayah utara Rakhine Myanmar (Burma).

Sumber foto dipetik daripada portal online GMA News…

Memetik kenyataan Duterte melalui GMA News pada hari Isnin 23 Feb lalu, beliau (Duterte) menyatakan lagi pendiriannya kepada kumpulan minoriti yang dianiaya tersebut dengan mengulangi kesediaannya untuk menerima mereka (Rohingya) di Filipina.

“Saya bersedia. Saya telah menyampaikan hasrat saya bahawa jika Rohingya di Burma ingin berhijrah, saya akan menerimanya,” kata Presiden Filipina itu dengan tegas dalam ucapannya beberapa hari yang lalu di Cotabato City di mana beliau mengetuai pengedaran Sijil Kepemilikan Tanah (CLOA) kepada Penerima Pembaharuan Agraria (ARB) di Wilayah Autonomi Bangsamoro di Mindanao Muslim (ARMM).

“Kami mempunyai tanah yang besar. Orang-orang di sana (Rohingya) menyedihkan, mereka adalah orang-orang Islam,” kata Duterte yang merujuk kepada pelarian Rohingya.

Dalam ucapannya, Duterte menegaskan bahawa orang Rohingya tidak diterima di Burma kerana agama mereka…

“Mereka berasal dari Sri Lanka, kemudian mereka bermigrasi (ke Burma)… tetapi mereka tidak diingini kerana orang-orang di sana adalah penganut Buddha… Mereka (orang Rohingya) adalah orang Islam sehingga mereka dibunuh,” menurut Duterte lagi.

“Jadi mereka menjadi pelayar menggunakan bot dan pergi ke Australia. Apabila mereka tiba di sana, Australia menolak mereka (ke Myanmar),” katanya.

Duterte kemudian teringat bagaimana Filipina mengambil bot rakyat Vietnam melarikan diri Perang Vietnam antara tahun 1975 hingga 1992.

“Kami menerima Vietnam pada masa lalu, bukan?… di Palawan,” kata Duterte sambil mengulangi keterbukaannya untuk menerima orang Rohingya.

“Mari kita ambil mereka. Mindanao besar, ada ladang di mana mereka boleh usahakan… Mari kita ajar mereka bagaimana untuk terus hidup. Kami akan menerima pelarian Rohingya,” kata Presiden itu.

Sumber foto dipetik daripada portal online GMA News…

Duterte kemudiannya memanggil Malaysia dan Indonesia di mana kedua-dua negara majoriti Islam, untuk melakukan perkara yang sama.

“Marilah berkongsi antara kita-Malaysia, Indonesia, Filipina,” katanya.

Pada bulan Februari tahun ini, Duterte juga menawarkan kewarganegaraan Filipina kepada pelarian Rohingya.

Sumber foto dipetik daripada portal online GMA News…

“Mereka yang tidak mempunyai tempat lain untuk pergi, saya akan terima mereka. Saya akan menjadikan mereka orang Filipina,” katanya sebelum konvensyen walikota perbandaran di Hotel Manila.

Pada April tahun lalu, Myanmar mengkritik Duterte selepas Presiden Filipina berkata dalam ucapannya bahawa kami bersedia untuk menyediakan ‘santapan’ untuk Rohingya melarikan diri dari apa yang dia sebut sebagai ‘pembunuhan beramai-ramai’ di Negara Rakhine.

Menjawab kenyataannya, kerajaan Myanmar, Zaw Htay berkata bahawa Duterte ‘tidak tahu apa-apa‘ mengenai negara mereka dan ia adalah ‘tingkah laku biasa’ Presiden Filipina ‘untuk bercakap tanpa sekatan’.

Duterte kemudian meminta maaf kepada rakan sejawatannya dari Myanmar, Aung San Suu Kyi kerana kenyataan genosinya.

Dalam pada itu, beberapa orang aktivis ketika diminta mengulas kenyataan Duterte tersebut berkata kenyataan Dato’ Azis Jamman sebelum ini kononnya Filipina enggan menerima semula warga Filipina (pelarian perang) di Sabah sangat tidak boleh diterima.

“Duterte adalah seorang pemimpin berhati mulia, adalah terlalu mustahil Duterte tidak mahu menerima warga Filipina yang berada di Sabah sedangkan etnik Rohingya bukan sahaja ditawarkan tanah malahan diberi kewarganegaraan”.

Azis sebelum ini berkata bukan kerajaan tidak mahu menghantar mereka (warga Filipina) pulang, tetapi negara (Filipina) itu tidak mahu menerima rakyat mereka walaupun telah di bawa ke pejabat Kedutaan Filipina di Kuala Lumpur.

Sumber foto dipetik daripada portal online tempatan Sabah…
Sumber foto dipetik daripada portal online tempatan Sabah…
Sumber foto dipetik oleh Borneo Post Online…

“Justeru rakyat Sabah mengecam tindakan Shafie dan Kerajaan Warisan Sabah atas alasan apa tidak mahu menghantar warga Filipina pulang ke Filipina untuk buat Passport dan masuk semula ke Sabah melalui jalan yang sah.”

“Rakyat tempatan Sabah khususnya masyarakat KDM juga amat kesal dengan UPKO apabila turut mempertahankan PSS di Sabah.”

“Kami juga melihat bukan sahaja bantahan disuarakan oleh masyarakat KDM ketika ini tetapi semua kaum di Sabah.”

“Justeru itu, pentadbiran Warisan terhadap Sabah dilihat membawa malapetaka kepada generasi anak Sabah pada masa akan datang, apabila terpaksa bersaing dengan anak-anak warga Filipina pemegang PSS.”

Dokumen IMM13…

“Kita sedia maklum kalau pemegang dokumen IMM13 dibenarkan untuk tinggal di Sabah kerana dokumen ini telah dibuat sejak tahun 1970an lagi. Tapi rakyat Sabah langsung tidak boleh menerima pemegang Kad Burung-Burung dan Banci yang dianggarkan berjumlah hampir seratus ribu orang yang bakal diberikan PSS,” mereka berkata lagi.