Musa Aman Vs. Shafie Apdal: Keputusan Perlantikan Ketua Menteri Sabah Yang Sah...

Musa Aman Vs. Shafie Apdal: Keputusan Perlantikan Ketua Menteri Sabah Yang Sah 25 Oktober Ini

0
SHARE

KOTA KINABALU, SABAH – Keputusan berhubung kes perlantikan “dua Ketua Menteri Sabah” iaitu kes saman pemula mantan menteri Sabah Musa Aman yang mencabar kesahihan pelantikan Shafie Apdal sebagai ketua menteri telah diawalkan sehari selepas Mahkamah Tinggi menetapkan keputusan kes tersebut pada 25 Okt, Khamis ini.

Mahkamah sebelum ini menetapkan 26 Okt untuk menyampaikan keputusan itu tetapi peguam utama Shafie, Douglas Lind, berkata mereka menerima surat dari mahkamah minggu lalu yang menyatakan bahawa tarikh tersebut telah dibawa ke hadapan pada 25 Okt.

“Bagaimanapun, tidak ada alasan yang disebut. Semua penyerahan yang berkaitan dengan kes telah difailkan dan hanya keputusan yang ditinggalkan sekarang.”

GAMBAR fail, Peguam, Tengku Fuad Ahmad (tengah) bersama Datuk Douglas Lind (kiri) keluar dari kamar mahkamah berkenaan kes saman bekas Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Musa Aman terhadap Tuan Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin dan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu pada 9 Julai lalu. – Foto Khairull Azry Bidin

Ini telah disahkan oleh peguam Musa Tengku Ahmad Tengku Fuad dalam mesej ringkas.

Shafie sebelum ini gagal dalam cubaan membatalkan saman pemula yang difailkan oleh Musa selepas ia dibatalkan oleh Mahkamah Tinggi di sini pada 24 Ogos.

Selepas keputusan itu, Lind berkata hakim Yew Jen Kie memutuskan bahawa saman pemula itu mendapat pertimbangan penuh. Musa, melalui peguamnya, memfailkan saman pemula pada 6 Jun dengan menamakan TYT Sabah, Tun Juhar sebagai defendan pertama dan penggantinya Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sebagai defendan kedua dalam saman itu yang memohon pengisytiharan mahkamah bahawa pelantikan Shafie pada 12 Mei sebagai Ketua Menteri adalah haram.

Peguam untuk kedua-dua pihak mengesahkan bahawa sidang sidang yang dijadualkan pada hari Jumaat (Okt 26) telah dibawa ke hadapan pada pukul 2.30 petang pada hari Khamis (25 Okt)…

Sementara itu, Lind berkata mahkamah juga akan membuat keputusan mengenai saman pemula yang berasal dari Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tamparuli, Jahid Jahim yang berusaha mengisytiharkan pelantikan Shafie sebagai ketua menteri sebagai ‘ultra vires’ dalam perlembagaan negeri, sehingga menjadikan Shafie menyalahi undang-undang, terbatal dan tidak sah.

Selain itu, Jahid juga memohon pengisytiharan bahawa dia adalah Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan yang sah.

Jahid Jahim…

Jahid telah mengemukakan saman pemula pada 6 Jun, pada hari yang sama dia memohon perintah untuk menghentikan Speaker Negeri, Syed Abbas Syed Ali dan Setiausaha Dewan Undangan Negeri, Bernard Dalinting daripada memegang, memanggil atau mengadakan mesyuarat, persidangan atau sesi perhimpunan sehingga kedudukan Shafie sebagai Ketua Menteri telah diputuskan oleh mahkamah.

“Tetapi permohonan injunksi itu ditolak oleh mahkamah,” kata Lind.

Di samping itu, Jahid sedang berusaha untuk mengisytiharkan pelantikan menteri, pembantu menteri dan wakil rakyat kerajaan yang dicalonkan sebagai tidak sah, terbatal dan tidak sah.

Jahid, yang merupakan Ketua Maklumat PBS, adalah salah seorang pemimpin Barisan Nasional (BN) yang diangkat sebagai menteri kabinet di bawah Musa yang berlangsung hampir dua hari.

Musa telah diangkat oleh TYT Tun Juhar pada 10 Mei lalu setelah Barisan Nasional memenangi majoriti mudah 31 daripada 60 kerusi dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah selepas dua ADUN Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) memberi sokongan mereka terhadap barisan kepimpinan Musa Aman.

Bagaimanapun, dua hari kemudian, Shafie diangkat sebagai ketua menteri berikutan ‘pembelotan’ beberapa pemimpin UMNO dan UPKO yang ‘melompat parti’ dengan memberikan sokongan mereka terhadap pakatan Warisan-Pakatan Harapan (PH).

Berhubung situasi kes ini, pakar undang-undang mengatakan bahawa mahkamah boleh memerintah memihak kepada Shafie kerana beliau mempunyai majoriti dalam 60 anggota Dewan Undangan Negeri dengan undang-undang serupa terdahulu yang ditetapkan dalam kes Perak 2009.

Mahkamah juga boleh memerintah bahawa Musa adalah Ketua Menteri yang sah, kata sumber perundangan itu.

“Mana-mana parti yang menang, mereka akan buat rayuan, jika Musa menang, TYT dan Shafie pasti akan memohon untuk menangguhkan perintah pelaksanaan dan merayu keputusannya. Jika TYT dan Shafie menang, Musa juga akan merayu. Proses ini akan mengambil masa,” kata seorang peguam.

Begitu juga, beliau berkata bahawa jika kes itu ditukar menjadi writ maka keseluruhan proses boleh termasuk rayuan boleh mengambil masa dua hingga tiga tahun.

Namun, pemerhati politik menjangkakan bahawa jika Musa memenangi tawarannya, Shafie pasti akan memanggil atau membuat pemilihan negeri dengan cepat selepas mendapatkan perintah tetap dan menarik keputusan Mahkamah Tinggi.