Petinju Itali, Christian Daghio Meninggal Dunia Akibat Kerosakan Otak

Petinju Itali, Christian Daghio Meninggal Dunia Akibat Kerosakan Otak

0
SHARE
Christian Daghio...

BANGKOK, THAILAND – Petinju Itali, Christian Daghio meninggal dunia selepas beberapa hari koma akibat masalah ataupun kegagalan fungsi pada otak di Hospital Bangkok, Thailand.

Christian Daghio, 49, meninggal dunia selepas mengalami kekalahan KO pada pusingan akhir WBC Asian Boxing Council dengan pesaingnya petinju Thailand, Don Parueang di Stadion Rangsit, Jumaat, 26 Oktober yang lalu

Daghio dikatakan kalah KO di pusingan ke-12 dalam perlawanan sengit bersama pesaingnya, Don Parueang selepas menerima beberapa pukulan ke kepalanya sehingga menyebabkan ia rebah.

Sumber Foto; Youtube Sportlism…

Walaupun Dadhio mampu bangkit dan meneruskan perlawanan, pengadil membuat keputusan dengan menyatakan perlawanan berakhir dan terus memanggil pasukan perubatan untuk menangani keadaan Daghio yang semakin tidakk sedarkan diri.

Sumber Foto; Youtube Sportlism…

Selesai perlawanan tersebut, Daghio segera dikejarkan ke hospital dan ternyata dia telah mengalami kerosakan otak dari perlawanan tersebut.

Saudara lelaki Daghio, Fabrizio, telah memberi penghormatan kepadanya dengan mengatakan bahawa dia mahu berjuang untuk bertahun-tahun yang akan datang, dan pentas tinju itu ‘hidupnya’:

“Dia mati seperti dia mahu, saya tidak menyesal kerana dia seperti itu, dia mahu berjuang sehingga dia berusia 80 tahun. Cincin itu hidupnya dan dia mati sebagai juara.” katanya kepada media Itali.

“Saudara saya mempunyai seorang teman wanita di Thailand dan seorang gadis berusia lima tahun yang masih tidak tahu bapanya telah mati…

“Christian Daghio adalah legenda sebenar sukan ini. Dia mempunyai lebih 200 pertarungan di bawah tali pinggang kejuaraannya, dan memenangi tujuh gelaran dunia pada masa itu…