PRU14: Dakwaan Biasiswa Pelajar Dikurangkan Satu Penipuan – Armizan

PRU14: Dakwaan Biasiswa Pelajar Dikurangkan Satu Penipuan – Armizan

0
SHARE

KOTA KINABALU, SABAH – Dakwaan pihak pembangkang dalam siri kempen pilihan raya mereka bahawa Kerajaan Negeri Sabah telah mengurangkan peruntukan untuk bantuan biasiswa pelajar adalah satu penipuan.

Menurut Ketua Sekretariat Manifesto Orang Muda Pemuda BN Sabah, Armizan Mohd Ali,  Kerajaan Negeri Sabah adalah antara negeri di Malaysia yang menyediakan peruntukan biasiswa dan dermasiswa yang tertinggi.

“Komitmen dalam aspek penyediaan peruntukan terhadap pembangunan pendidikan anak-anak Sabah ini sentiasa meningkat saban tahun.

“Sebagai contoh, bagi tahun semasa 2018 sahaja, Kerajaan Negeri Sabah dan agensinya telah menyediakan peruntukan sebanyak RM 71.7 juta untuk sumbangan biasiswa dan dermasiswa.

“Jumlah ini tidak termasuk dana pendidikan dalam bentuk pinjaman, program pembangunan pelajar dan infrastruktur,” katanya dalam satu kenyataan di sini pada Khamis.

Armizan berharap agar warga Sabah, khususnya generasi muda, tidak terpengaruh dengan dakwaan pembangkang yang menurutnya adalah propaganda politik semata-mata dan tidak bersandarkan kepada fakta.

“Kerajaan BN sentiasa memahami dan mendengar aspirasi generasi muda…

“Antara resolusi Kolokium Manifesto Orang Muda anjuran Pemuda BN Sabah pada 17 Januari 2018 adalah menyeru Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meningkatkan dana pembangunan pendidikan dan latihan orang muda.

“Kita bersyukur kerana di peringkat negeri, Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah merangkap Ketua Menteri Sabah, YAB Tan Sri Musa Aman, telah mengumumkan komitmen untuk menambah peruntukan biasiswa dan dermasiswa yang menjadi salah satu teras iaitu Agenda Melonjakkan Pembangunan Modal Insan dalam Manifesto 20 Komitmen BN Sabah Pilihan Raya Umum Ke-14,” tambahnya.

Beliau yakin berdasarkan ‘track record’ dan kedudukan kukuh kewangan dan pendapatan negeri, komitmen ini akan dilaksanakan sebaik sahaja BN mendapat mandat baharu daripada masyarakat Sabah.