‘Salad Aisberg’ Yang Diimport Dari Malaysia Ditarik Balik Oleh Singapura

‘Salad Aisberg’ Yang Diimport Dari Malaysia Ditarik Balik Oleh Singapura

0
SHARE
Gambar sekadar hiasan...

SINGAPURA – Pihak Berkuasa Pertanian-Makanan dan Veterinar (AVA) Singapura mengarahkan supaya ‘salad aisberg’ yang diimport dari Malaysia ditarik balik dari pasaran.

Memetik laporan Sinar Harian, tindakan itu dibuat selepas pihak berkuasa itu berjaya mengesan paras racun serangga yang tinggi dalam sayuran berkenaan.

Dalam satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan kelmarin, AVA berkata, produk itu diimport oleh syarikat Go Fresh Impex dan ia dijual di pasar raya NTUC FairPrice dan Sheng Siong.

“AVA berjaya mengesan Fipronil, iaitu sejenis racun serangga pada paras yang tinggi pada salad aisberg…

“Salad aisberg itu dijual di NTUC FairPrice menggunakan jenama ‘Pasar’ menggunakan kod pembekal 40,” kata agensi itu yang sudah mengarahkan pengimport supaya menarik balik produk itu.

Kod berkenaan memudahkan orang ramai mengenal pasti pembekal mana-mana produk.

Menurut laman web TODAYonline, proses menarik balik produk itu dari pasaran sedang dijalankan.Selain itu, AVA juga meminta pengguna yang sudah membeli sayuran yang terjejas itu supaya menghubungi rangkaian pasar raya terbabit.

“Sebagai langkah keselamatan, pengguna dinasihatkan supaya mencuci dan merendam sayur-sayuran bagi menghilangkan segala sisa racun perosak, sebelum dimasak atau dimakan,” kata AVA.