Taktik Penipuan Melalui Jual Cincin

Taktik Penipuan Melalui Jual Cincin

0
SHARE

KUANTAN – Bergerak solo sejak lebih setahun lalu dengan menggunakan modus operandi menjual cincin sebelum memperdaya mangsa untuk mendepositkan wang bagi memperoleh pinjaman bernilai RM1.5 juta.

Memetik laporan Harian Metro, taktik ini yang dilakukan lelaki warga emas apabila sanggup menjelajah ke seluruh negara dan mengetuk pintu dari rumah ke rumah demi mencari mangsa untuk ditipu.

Helah lelaki berusia 68 tahun itu mula dihidu apabila dia memperdaya lelaki berusia 30-an membabitkan kerugian RM15,000 di Cheroh, Raub, pada 13 Oktober lalu selepas mangsa dikatakan terpedaya membuat pinjaman RM1.5 juta.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang Superintendan Mohd Wazir Mohd Yusof berkata, mangsa pada mulanya berkenalan dengan suspek selepas lelaki warga emas itu dikatakan ingin mencari rumah sewa di kawasan kejiranan mangsa di Cheroh, sebelum suspek menawarkan cincin kepadanya untuk dibeli.

“Mangsa kemudian mengajak suspek ke rumahnya untuk berbincang mengenai urusan jual beli cincin. Namun, lelaki warga emas itu mula memasang jerat apabila memberitahu dia mempunyai kenalan yang boleh memberikan pinjaman kepada mangsa dalam jumlah yang besar.

“Suspek kemudian meminta mangsa mendepositkan wang RM15,000 untuk urusan guaman sebelum wang bernilai RM1.5 juta dimasukkan ke akaun mangsa dalam tempoh tiga hari kemudian,” katanya.

Mohd Wazir berkata, tindakan mangsa yang terlalu terburu-buru tanpa menyelidik latar belakang suspek menyebabkan dia mendepositkan jumlah wang diminta lelaki berkenaan sebelum menyedari ditipu apabila wang pinjaman dijanjikan tidak didepositkan ke dalam akaunnya selepas tempoh tiga hari.

Beliau berkata, bertindak atas laporan polis yang dibuat mangsa pada Ahad lalu, sepasukan pegawai dan anggota polis Bahagian Siasatan Jenayah Komersial Raub menahan suspek di kedai makan di Cheroh.

“Suspek ditahan jam 5 petang selepas polis mengesan kedudukannya hasil keterangan dan maklumat diberikan mangsa.

“Turut dirampas wang tunai RM70, dua katalog cincin, buku log, 32 pengukur saiz jari, telefon bimbit jenama Samsung dan beberapa keping resit,” katanya.

Mohd Wazir berkata, hasil semakan mendapati suspek turut mempunyai enam kes membabitkan modus operandi sama di sekitar Lembah Klang sejak tahun lalu.

Suspek kini direman empat hari bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.