Tan Sri Musa Aman Mohon Penangguhan Angkat Sumpah

Tan Sri Musa Aman Mohon Penangguhan Angkat Sumpah

0
SHARE

KOTA KINABALU, SABAH – Tan Sri Musa Aman telah memaklumkan Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah untuk menunda upacara mengangkat sumpah yang wajib ke atas wakil rakyat ke satu tarikh lain memandangkan beliau sedang menjalani satu siri rawatan perubatan dan ujian di England ketika ini.

Merujuk kepada liputan media baru-baru ini yang disiarkan oleh portal New Straits Times bertarikh 5 Ogos 2018, mengenai tarikh akhir Tan Sri Musa Aman dan anak lelakinya Yamani Hafez yang akan mengangkat sumpah masing-masing sebagai anggota Dewan Undangan Sabah dan Parlimen Persekutuan, menurut Tengku Fuad Tengku Ahmad peguan kepada Tan Sri Musa Aman “kandungan surat bertarikh 30 Julai 2018 yang dialamatkan kepada Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah memaklumkan kepada bahawa Tan Sri Musa sedang menjalani satu siri rawatan perubatan dan ujian yang mana dia dimasukkan ke hospital dan di mana ia tidak selamat dan boleh merosakkan kesihatan untuk melakukan perjalanan jauh”.

Hafiz Yamani Musa…

Tengku Fuad berkata lagi “Tan Sri Musa kini sedang menunggu keputusan ujian perubatan, diagnosis, serta masa depan prognosis berkenaan dalam waktu terdekat untuk menentukan keadaannya terlebih dahulu, keperluan perubatan yang diperlukan dan yang kedua apabila selamat untuknya untuk bertahan lama dalam penerbangan balik ke Sabah”.

Justeru secara khususnya, Tan Sri mesti menentukan cara terbaik untuk merancang rawatan masa depannya selain membuat perancangan untuk penjagaan masa depannya apabila dia kembali ke Sabah.

“Dokumen yang menyokong keseriusan keadaan perubatan Tan Sri telah diajukan kepada Speaker untuk pertimbangannya”, tambah Tengku Fuad lagi.

Tan Sri Musa pada masa ini, melalui nasihat doktor perubatannya, telah menunjukkan bahawa dia tidak dapat melakukan perjalanan secara fizikal dan bahawa perjalanan sedemikian memudaratkan kesihatannya. Oleh itu dan dalam keadaan sedemikian, Tan Sri Musa telah menyatakan penyesalannya yang bahawa dia mungkin tidak dapat hadir secara fizikal ke Sabah untuk tujuan mengangkat sumpah di Dewan Negeri.

Walau bagaimanapun, Tan Sri telah memohon dari Yang Berhormat Speaker lanjutan masa untuk mengangkat sumpah di atas alasan perubatan di mana budi bicara mutlak terletak kepada Speaker.

Dewan Undangan Negeri Sabah…

Speaker telah dimaklumkan sepenuhnya tentang keadaan perubatan Tan Sri Musa. Lebih-lebih lagi, Tan Sri telah memberi kemaskini kepada Speaker dan juga telah menawarkan untuk melanjutkan laporan perubatan penuh kepada Speaker sekiranya dia memerlukan perkara yang sama.

Tengku Fuad berkata lagi “Tan Sri Musa mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada semua yang memberi ucapan dan semua orang yang telah berdoa untuknya demi pemulihannya yang selamat dan cepat. Tan Sri Musa juga memberi jaminan kepada semua orang bahawa dia akan kembali tidak lama lagi bagi menuntut hak dan akan mengambil semula kedudukan yang sah sebagai Ketua Menteri Sabah”.