Tidak Akan Berlaku Pengundian Awal di Pujut – Pengerusi SPR

Tidak Akan Berlaku Pengundian Awal di Pujut – Pengerusi SPR

0
SHARE

KUCHING, SARAWAK – SPR telah menetapkan Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi DUN Pujut pada tarikh 20 Jun bagi penamaan calon dan tarikh undi 4 Julai bagi proses pengundian.

Pengumuman daripada Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Seri Mohd Hashim Abdullah ini juga turut mendedahkan bahawa satu mesyuarat khas telah diadakan semalam bagi memutuskan bahawa tidak akan ada pengundian awal dibuat.

Kerusi itu kosong selepas ADUN Pujut Dr Ting Tiong Choon hilang kelayakan untuk mengekalkan kerusi itu di dalam dewan apabila di undi 70-10 yang memihak kepada usul menteri boleh membatalkan kelayakan beliau. Ini disebabkan beliau memperoleh kewarganegaraan Australia walaupun beliau telah melepaskannya.

Bagaimanapun, Hashim berkata SPR akan mematuhi apa-apa keputusan mahkamah berikutan langkah DAP yang ingin mencabar kehilangan kelayakan Dr Ting itu.

“Kami hanya menjalankan tanggungjawab. Jika mahkamah berkata (Dr Ting) boleh mengekalkan kerusi itu, kami akan membiarkan dia berbuat demikian,” kata Hashim pada sidang media di ibu pejabatnya di Putrajaya semalam.

Beliau berkata, SPR perlu mengadakan PRK kerana Speaker DUN Sarawak, Datuk Amar Mohamad Asfia Awang Nassar telah memaklumkan pengesahan tempat duduk kosong DUN Pujut pada 16 Mei lalu, sambil menambah bahawa satu pilihan raya kecil perlu diadakan dalam tempoh 60 hari dari pemakluman kerusi kosong itu.

Untuk PRK ini, beliau berkata 2016 daftar pemilih telah dikemaskini sehingga 11 Mei yang akan digunakan.

Beliau juga berkata tarikh tutup pos kertas undi permohonan bagi pengundi dalam negeri dan luar negara adalah masing-masing pada 20 Jun dan 22 Jun.

SPR juga telah bersetuju untuk mencadangkan Setiausaha Majlis Bandaraya Miri, Morshidi Fredrick bertindak sebagai pegawai pengurusan PRK ini.

Lima buah sekolah akan digunakan sebagai pusat mengundi dengan 44 saluran mengundi dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) itu.

Seramai 483 petugas pilihan raya akan dilantik untuk menjalankan PRK itu, dan bajet yang diperuntukkan oleh SPR dianggarkan mencecah RM838,536.

Terdahulu, Ketua Menteri Sarawak, Datuk Amar Abang Johari Tun Openg menyatakan kepada media selepas menerima kunjungan hormat di pejabatnya di DUN berkenaan Barisan Nasional akan pergi sekurang-kurangnya untuk memperoleh kemenangan dalam pilihan raya kecil itu.

Beliau berkata, BN akan bersedia untuk menghadapi pilihan raya kecil serta untuk merampas semula kerusi itu daripada DAP.

“Sudah tentu, apabila kita pergi dalam (untuk pilihan raya kecil) kita mesti Menang (kemenangan). Jika anda tahu anda akan kalah, apa gunanya untuk anda meletakkan calon di sana?

 “Kami akan mengadakan mesyuarat untuk memutuskan calon tetapi bukan sekarang kerana saya sedang menumpukan perhatian kepada sesi DUN. Sekarang, kita tidak berfikir tentang PRK lagi. Mungkin, selepas Gawai Dayak,” katanya.

– BorneoPost