Tiga Orang Asli Ditahan Kerana Tidak Berpakaian Ketika Menaiki Motorsikal

Tiga Orang Asli Ditahan Kerana Tidak Berpakaian Ketika Menaiki Motorsikal

0
SHARE

PULAU PAPUA, INDONESIA – Baru-baru ini Indonesia telah mengadakan “Road Block” besar-besaran di seluruh indonesia tidak terkecuali di Pulau Papua yang terkenal dengan orang aslinya.

Namun terdapat satu kejadian unik yang juga di anggap lucu dimana tiga orang suku asli pedalaman Papua menunggang motorsikal Yamaha jenis Jupiter MX tanpa mengenakan pakaian.

Hanya seorang sahaja yang memakai topi keledar, sementara dua penumpang lagi tidak mengenakan apa apa.

Menarik dan peliknya, mereka juga membawa busur, panah hingga tombak seakan hendak pergi berperang.

Memetik laporan sumber Tribun Medan, ketiganya ditahan oleh seorang anggota polis wanita. Dikatakan, kelihatan polis wanita pening mahu keluarkan saman atau tidak apabila melihat kelibat ketiga-tiga mereka dan tidak paham apa yang dimaksudkan dengan undang-undang jalan raya di negara tersebut.

Adakah mereka memiliki surat kenderaan atau lesen? sepertinya tidak memandangkan mereka hanya membawa beg kecil seperti belalai gajah yang diletak di bawah pusat mereka.

“Itu beg apa?” tanya polis wanita,,dengan rasa malu lelaki yang memandu berkata,”itu bukan beg puan itu belalai gajah”

Bagaimanapun polis wanita berkenan tersenyum dan cuba memahamkan mereka atas bahaya menunggang motor tanpa mengenakan pakaian keselamatan, selain itu dia memberi kertas peringatan yang kemudiannya disimpan di beg kecil yang menyerupai belalai gajah itu.

“Road Block Simpatik 2017” dilaksanakan selama 21 hari diseluruh Indonesia yang bermula pada awal bulan Mac iaitu bermula pada kelmarin sehinggalah penghujung bulan Mac ini.