Tok Mat Tegaskan Kepada Ahli, Pemimpin UMNO Agar Ubah Sikap Buruk Jika...

Tok Mat Tegaskan Kepada Ahli, Pemimpin UMNO Agar Ubah Sikap Buruk Jika Ingin Menang PRU

0
SHARE

KUALA LUMPUR – Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan atau lebih dikenali dengan panggilan Tok Mat menegaskan kepada para ahli dan pemimpin UMNO agar membuang sikap buruk serta memperbetulkan segala kelemahan jika ingin menang pada Pilihan Raya Umum (PRU) yang akan datang.

Tambah Tok Mat, beberapa faktor penolakan rakyat perlu diteliti sebaiknya, supaya parti tidak silap langkah dalam menawan hati pengundi.

“Ubahlah mana-mana yang tidak disukai orang supaya orang boleh pilih kita semula…

“Banyak sebab dulu kita kalah (PRU) dan bukan satu sebab…ada sebab dari (faktor) tempatan sendiri (contohnya) apabila keluar nama calon, banyak (saluran) peti undi ditutup.

“Ini banyak berlaku dan perlu diperbetulkan. Calon yang bertanding PRU adalah mewakili parti, bukan ‘Mr A’ dan ‘Mr B’. Buanglah sikap buruk ini. Siapa saja (dicalonkan) tak penting, yang penting parti menang,” katanya.

Pada masa yang sama, Tok Mat turut berkata bahawa kemenangan BN dalam empat Pilihan Raya Kecil (PRK) terdahulu termasuk di Tanjung Piai, bukan jaminan kepada kemenangan parti pada PRU akan datang.

Justeru, katanya, UMNO perlu tampil dengan strategi berbeza untuk berdepan PRU akan datang, jika mahu memastikan parti menang.

“Ada yang kata sudah tidak perlu buat apa-apa (sebab sudah menang), seperti ada jaminan boleh menang. Jangan, ini bukan jaminan kerana PRK dan PRU dua perkara berbeza,” katanya.

Mengenai strategi, beliau berkata, UMNO perlu pastikan langkah dan pergerakan parti tidak didedahkan kepada semua orang.

“Strategi jangan beritahu orang, simpan di dada. Jangan didedahkan langkah kita. Buat elok-elok supaya kita faham. Berundinglah elok-elok jangan berbalah,” katanya lagi.