Tun Daim Sarankan MoF Perlu Penambahbaikan Paling Banyak Dalam Tadbir Urus

Tun Daim Sarankan MoF Perlu Penambahbaikan Paling Banyak Dalam Tadbir Urus

0
SHARE
Tun Daim Zainuddin...

KUALA LUMPUR – Kementerian Kewangan (MoF)) memerlukan penambahbaikan paling banyak dalam tadbir urusnya dalam kalangan semua kementerian dan agensi, kata Pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan (CEP), Tun Daim Zainuddin.

Selepas bertemu dengan kebanyakan pihak yang berkaitan, CEP merasakan bahawa Kementerian Kewangan perlu diperbaiki dalam pelbagai bidang.

“MoF mesti membawa masuk wang dan hasil kepada negara. Ia juga perlu memastikan perbelanjaan tidak dibazirkan, tidak ada rasuah dan perkhidmatan awam tidak harus dipolitikkan,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini selepas selesai mandat 100 hari majlis tersebut pada 19 Ogos.

CEP ditubuhkan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada 12 Mei dengan objektif memberikan nasihat kepadanya mengenai hal-hal sosio-ekonomi dan kewangan.

Bagaimanapun, Daim tidak menjelaskan apa kelemahan kementerian tersebut, tetapi menegaskan bahawa laporan mengenai beberapa cadangan oleh CEP akan diserahkan kepada kerajaan.

“Cadangan terbabit, jika dilaksana, akan menjimatkan banyak wang kerajaan,” katanya tanpa menyatakan bentuk cadangan itu.

Ditanya mengenai daya maju projek Laluan Keretapi Pantai Timur (ECRL), Daim berkata, kosnya terlalu tinggi dan tidak dapat dilaksanakan.

“Tetapi, jika sesiapa (entiti swasta) menganggap ia berdaya maju dan dapat menurunkan kos, biarkan mereka mengambil alih. Sekiranya mereka fikir mereka boleh menghasilkan wang, teruskan tetapi mereka harus sedar bahawa pendapatan dan kos operasi juga penting,” kata Daim.

Sebelum ini, beliau berkata, projek ECRL akan menelan belanja tambahan RM11 bilion berbanding jumlah yang diumumkan sebelum ini sebanyak RM55 bilion.

Sementara itu, mengenai projek kereta nasional ketiga yang dicadangkan oleh Dr Mahathir, Daim secara peribadi merasakan idea itu sebenarnya tidak mengenai mewujudkan kereta nasional tetapi untuk memastikan Malaysia mempunyai sistem pendidikan yang betul untuk menghadapi masa depan.

“Industri masa depan berada dalam sektor pembuatan, terutama kemahiran kejuruteraan untuk bersaing pada masa akan datang…

“Sektor automotif pada masa ini mempunyai 700,000 pekerjag. Pada masa depan, kita perlu meningkatkan kemahiran kita. Mungkin kita boleh menghasilkan sebuah kereta ASEAN. Bagaimanapun, ia (inisiatif yang memerlukan) pelaburan sektor swasta, bukan oleh kerajaan,” katanya.

– BERNAMA